طراحی و اجرای روف گاردن در یزد
- مصالح مورد نیاز برای اجرای روفگاردن
- زیرسازی مناسب برای اجرای روفگاردن
- تاسیسات مناسب اجرای روفگاردن
- خاک مناسب برای اجرای روفگاردن
- اصول نگهداری از روفگاردن
- نوع و تفاوت شیببندیها در اجرای انواع روفگاردن
حتما شما هم جملاتی با این مضامین شنیدهاید که محدودیت خلاقیت میآورد! به نظر کارشناسان، طراحی و اجرای روف گاردن یکی از خلاقیتهای فوقالعادهای بود که در سایه محدودیتهای مکانی شهری به وجود آمد. انسانهای خلاق زمانی که شهرنشین شدند و بهواسطه وجود ساختمانها، عرصه را برای ایجاد فضای سبز محدود دیدند، به فکر ایجاد بام سبز روی همین سازههای سیمانی و بتنی افتادند. ایدهای که بسیار مورداستقبال قرار گرفت و بهطور روزافزون بر شمار طرفداران آن افزوده شد.
در این بین یزد سرویس برای ارائه خدمات متفاوتی در زمینه طراحی و اجرای روف گاردن ، متخصصان کاربلد و حرفهای را به همکاری دعوت کرده است تا خدمات باکیفیت و تضمینشده ارائه نمایند. شما میتوانید کلیه عملیات طراحی و اجرای انواع روف گاردن از جمله اجرای روف گاردن ساده و لاکچری را به متخصصان ما بسپارید و اطمینان داشته باشید که سیستم آبرسانی آن بدون نقص خواهد بود و کلیه طرح، ماندگاری بالایی خواهد داشت.
مصالح مورد نیاز برای اجرای روفگاردن
در هنگام انتخاب نوع مصالح مورد استفاده باید به شرایط ساختمان و سازه آن توجه کرد و بر اساس این فاکتورها نوع اجزا انتخاب شود. به طور مثال ساختمانهایی که در بخش شمالی کشور ساخته شدهاند با ساختمانهایی که در بخش جنوبی اجرا گردیده است شرایت متفاوتی دارد و این تفاوت در زمان طراحی روفگاردن باید در نظر گرفته شود. همچنین میزان بار وارد شده به سازه نیز باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. به طور کلی مصالح مورد استفاده در روفگاردن شامل این موارد است:
- ساختارهای ضد رطوبتی
- لایه زهکشی و انتقال دهنده آب
- خاک مورد نیاز کشت گیاه
- گیاهان کاشته شده و پوشش گیاهی
- اجزا طراحی محیطی
- لایههای حفاظتی
لایههای ضد رطوبت برای جلوگیری از صدمه و خسارت به بام ساختمان طراحی شده و مانع از نشت آب و رطوبت به بام ساختمان میشود. لایه زهکش نیز جهت هدایت مازاد آب خارج شده از لایه کشت گیاه به سیستم لوله کشی، طراحی شده و تاثیر بسزایی در جلوگیری از نشت آب و سلامت گیاه دارد. بنابراین اگر در طراحی این لایه نکات ذکر شده رعایت نگردد موجب تحمیل خسارت عمده به روفگاردن خواهد شد. خاک کشت گیاه مواد مغزی مورد نیاز رشد گیاه را تامین میکند و نوع گیاه در روفگاردن باید بر اساس ویژگیهایی همچون شرایط جغرافیایی، عمق محیط کشت تامین شده، وزش باد و در نهایت سلیقه کاربر انتخاب شود.
زیرسازی مناسب برای اجرای روفگاردن
اولین مرحله در ساخت روفگاردن اجرای زیرسازی است، در ابتدا با استفاده از انواع عایقهای ضد رطوبتی مانند ایزوگام، قیرگونی، انواع پوششهای ضد آب نانو و…. سطح بام را ایزوله میکنیم. سپس بر روی لایه ضد آب ایجاد شده برای محافظت لایهای از ماسه و سیمان نرم ایجاد میشود تا مانع از خراشیدگی و آسیب به لایه ضد رطوبت شود. پس از اجرای این دو مرحله تستهای لازم برای آب بندی کامل لایه انجام میگیرد و در صورتی که لایه بدون نفوذ آب بود، مراحل کف سازی آغاز میگردد. در صورتیکه لایه موفق به گذراندن تست با موفقیت نشد مراحل بالا دوباره انجام میگردد و اقدامات اصلاحی جهت رفع مشکل آبندی بر روی لایه انجام میشود.
تاسیسات مناسب اجرای روفگاردن
در روفگاردنها بسته به نیاز از انواع تجهیزات الکتریکی و مکانیکی استفاده میشود که به اختصار در ذیل به بخشی از آنها اشاره میکنیم.
1-تاسیسات و زیرساختهای مرتبط با آب رسانی و زهکشی
انواع سیستمهای لولهکشی، کفشورها، پمپهای آبرسانی و زهکشی در این دستهبندی قرار میگیرند. بر اساس طراحی سیستم آبرسانی و زهکشی انواع لوله از جمله لوله پلیمری و چند لایه استفاده میشود تا آب مورد نیاز گیاه تامین و پس از آبیاری و یا بارندگی آب مازاد دفع گردد. همچنین میتوان آب زهکش شده را بازیابی و پس از تصفیه به عنوان آب خاکستری مورد استفاده قرار داد. انواع سیستمهای آبیاری مانند سیستم قطرهای نیز میتواند میزان مصرف آب روفگاردن را کاهش و به رشد گیاهان این اکوسیستم کمک فراوانی کند. همچنین در بعضی از ساختمانهای پیشرفته از سیستم کاشت هیدروفونیک استفاده میشود.
2-تاسیسات الکتریکی
سیستمهای هوشمند و اتوماتیک آبیاری و تغذیه گیاه و انواع نور پردازیهایی که با هدف تامین نور مورد نیاز گیاه و یا زیبایی محیط استفاده میشود در این دسته قرار دارند. معمولا این تجهیزات در مرحله زیرسازی در محلهای مورد نظر به صورت لوله کشیهای توکار نصب میشود تا سیمکشی تجهیزات باعث عدم زیبایی محیط نگردد. محل نصب و سیمکشی تجهیزات معمولا در نقشه برقی روفگاردن تعیین میشود.
3- سیستمهای سرمایشی، گرمایشی و رطوبتساز
با توجه به محل قرارگیری روفگاردن در پشت بام ساختمانها و تابش مستقیم نور خورشید و همچنین در معرض وزش باد بودن آن، اختلاف دمایی بالاتری نسبت به سطح زمین در آن وجود دارد. بهصورتیکه در فصل گرم سال این سازه دارای حرارت بالاتر و در فصل سرد دارای دمای پایینتری است. با توجه به این نکته و عدم وجود سقف در این سازه باید سیستم سرمایشی و گرمایشی مناسب با گیاهان کاشته شده در این محیط در نظر گرفته شود تا طول عمر گیاهان افزایش و هزینه نگهداری آنها کاهش یابد.
4- تجهیزات مرتبط با دیزاین محیط
این تجهیزات با توجه به نیاز و سلیقه اشخاص انتخاب و شامل تجهیزاتی مانند انواع آلاچیقها، کفپوشهای تزئینی، انواع آتشدان و شومینه، مبلمان روفگاردن ، باکسهای گل زینتی و… است. در طراحی روفگاردن حتما به اقلیم ساختمان و وضعیت سازهای ساختمان هم باید توجه ویژهای کرد. بهطورمثال در مناطق باد خیز حتما از سازههای بادشکن به صورت طراحی تزئینی استفاده گردد تا این المان مهندسی به صورت زیباتری استفاده شود و موجب زیبایی بصری محیط گردد. همچنین در محیطهایی با میزان تابش بالای خورشید میتوان از انواع سایبان برای حفاظت از گیاهان در برابر تابش مستقیم خورشید استفاده نمود که این امر هم باعث چشمگیر شدن محیط میشود و هم به سلامت گیاهان و دوام آنها کمک میکند.
تیم طراحی و اجرای روف گاردن یزد سرویس
امروزه تیمهای طراحی و اجرای روف گاردن در یزد بسیار پرشمارند و سفارشدهندگان حق انتخاب بیشتری دارند. اما توجه به تخصص و میزان مهارت تیم طراحی و اجرا و همچنین تعهد ایشان به استفاده از متریال درجه یک و ممتاز با هزینه منصفانه از فاکتورهای مهمی است که برای انتخاب باید در نظر گرفته شود. مطمئنا نمیتوان صرفا با دیدن آگهیهای تبلیغاتی به مهارت و تعهد افراد پی برد و لازم است اطلاعات بیشتری در این زمینه ارائه شود. یزد سرویس تمامی امکانات لازم برای ارزیابی و انتخاب آگاهانه شما را ایجاد کرده است تا در صورتی که نسبت به تخصص و مهارت تیم طراحی و ساخت روف گاردن یزد سرویس مطمئن شدید، سفارش خود را نهایی کنید.
شما میتوانید با مراجعه به پروفایل متخصصان یزد سرویس و مطالعه تخصص و تعداد پروژههای موفق انجامشده و همچنین نظرات سایر کاربران، اطلاعات بیشتری کسب نمایید. همچنین میتوانید تیم طراحی و اجرای روف گاردن در یزد را شخصا انتخاب کنید و با ایشان در خصوص نحوه اجرای و هزینه اجرای روف گاردن مذاکره نمایید. در صورتی که با تیم منتخب، توافق نکردید میتوانید با انتخاب گزینه «رد پیشنهاد» با تیم دیگری صحبت کنید.
کاربرد و مزایای اجرای روف گاردن
روف گاردن یا همان بام سبز که روی پشتبام سازهها ساخته میشود، با ایجاد یک فضای کاملا خصوصی برای ساکنان ساختمان، علاوهبر ایجاد یک فضای دلنشین و باطراوت، موجب تصفیه و کاهش co2 موجود در آلایندههای هوای شهری میشود. طراحی و اجرای روف گاردن این امکان را فراهم میکند که در سطح شهر و در میان انبوه ساختمانهای سنگی و سیمانی، فضایی سرسبز و اختصاصی داشته باشیم. سایر کاربرد و مزایای اجرای روف گاردن عبارت است از:
- کاربرد دو گانه بهعنوان عایق حرارتی و سرمایی (در فصل گرما با وجود تودههایی که مانند عایق حرارتی عمل میکنند بار گرمایش ساختمان را کاهش میدهد و در فصل سرما از طریق سرمایش تبخیری از شدت سرمایش بنا کاسته میشود.)
- کاربرد بهعنوان عایق صدا و محافظت از ساختمان در برابر اشعههای مضر
- ارزشگذاری ملک برمبنای داشتن امکانات ویژه مانند روف گاردن
- زیباسازی نمای ظاهری ساختمان
انواع روف گاردن
بهطور استاندارد، طراحی و اجرای روف گاردن در بازسازی ساختمان 4 سبک متنوع دارد که با توجه به نظر سفارشدهنده و البته درصورتی که شرایط سازه برای اجرای سبک موردنظر، مهیا باشد، توسط تیم طراحی و ساخت روف گاردن یزد سرویس انجام میشود. انواع روف گاردن شامل 4 سبک پایهای است:
- سیستم گسترده (extensive)
- سیستم متمرکز (intensive)
- سیستم ترکیبی (synthetic)
- سیستم مدولار یا جعبه گیاه (planter box)
1. سیستم گسترده روف گاردن
این سیستم طراحی و اجرای روف گاردن ساده، مناسب سازههایی است که مقاومت بالایی ندارند و لازم است که حداقل بار و وزن اجزاء تشکیلدهنده روف گاردن به آنها تحمیل شود. عمق گیاهانی که در سیستم گسترده کاشته میشوند، معمولات بین 40 تا 100 میلیمتر است و نهایت باری که بر سازه اضافه میشود، بین 50 تا 100 کیلوگرم بر هر مترمربع است.
2. سیستم متمرکز روف گاردن
اگر کارشناسان طراحی و اجرای روف گاردن از مقاومت ساختمان اطمینان کامل حاصل کنند، پیشنهاد اجرای سیستم متمرکز روف گاردن را خواهند داد؛ زیرا در این سبک، از درختچههای بزرگ و آبنماها و سایر عناصر دکوراتیو برای زیباسازی و محوطهسازی روف گاردن استفاده میشود. قابل ذکر است که قیمت روف گاردن به سبک متمرکز بهدلیل زیرسازیهای ویژه کمی بالاتر از سایر انواع روف گاردن است.
3. سیستم ترکیبی
بنا به درخواست سفارشدهندگان این امکان وجود دارد که دو سیستم گسترده و متمرکز بهصورت ترکیبی در کنار یکدیگر اجرا شوند. در اینصورت علاوه بر استفاده از درختچههای بزرگ، نگرانی بابت عدم مقاومت ساختمان نیز وجود ندارد؛ زیرا با بهکارگیری سیستم گسترده، وزن ناشی از سیستم متمرکز تعدیل خواهد شد.
4. سیستم مدولار یا جعبه گیاه
جعبه گیاه یا همان باکس کاشت، مهمترین نماد سیستم مدولار است. در این سبک از انواع روف گاردن، گیاهان بهجای اینکه در بستر کف پشتبام کاشته شوند، در باکسهای بزرگی که عمق زیادی دارند و امکان رشد درختچههای بزرگ در آنها وجود دارد، کاشته میشوند.
خاک مناسب برای اجرای روفگاردن
داشتن خاک مناسب تضمینکننده سلامت و رشد عالی گیاه است. خاک مناسب باعث ریشهزائی و طول عمر گیاه میشود. به دلیل ماهیت روفگاردن و تفاوت آن با باغچههای زمینی، نباید از خاکهای معمولی در روفگاردن استفاده شود و خاک مورد استفاده باید تا حد امکان سبک وزن بوده و بار مرده اضافی به ساختمان تحمیل نکند. خاکهایی مانند پرلیت و کوکوپیت از نظر وزنی بسیار مناسب هستند و همچنین به دلیل میزان محدود خاک استفاده شده، کوددهی برای تامین مواد مغذی مورد نیاز گیاه باید به صورت منظم و مداوم انجام پذیرد. که البته استفاده از کودهایی با منشأ حیوانی در روفگاردن توصیه نمیشود. از طرف دیگر خاک باید داری ویژگی جذب آب بالا باشد تا با توجه به عمق کم روف گاردن و محدودیت آبیاری، بتواند تمام نیاز آبی گیاه را برطرف نماید. همچنین خاک باید زهکشی مناسب را جهت تخلیه آب مازاد داشته باشد تا از پوسیدگی ریشه گیاه جلوگیری شود.
اصول نگهداری از روفگاردن
نگهداری از بام سبز به دو قسمت اصلی تقسیمبندی میشود:
- قسمت مرتبط با سازه
- نگهداری از پوشش گیاهی
با توجه به متریال استفاده شده در بخش سازهای باید تمهیدات خاصی برای نگهداری آن در نظر گرفت، بهطورمثال سازههای فلزی به صورت دورهای سنجش عدم پوسیدگی انجام شود تا در صورت مشاهده هرگونه پوسدگی یا خوردگی برای جلوگیری از هزینههای بالا انواع اقدامات اصلاحی انجام پذیرد. در مثالی دیگر در سازههای چوبی باید نظافت و روغنکاری مستمر انجام پذیرد تا مانع از ترک خوردن چوب گردد. در سازههای پلاستیکی و پلیمری نیز برای جلوگیری از اثرات مخرب نور خورشید کاور مناسب بر روی آن تعبیه گردد.
یکی از مهمترین بخشهای نگهداری روفگاردن حفاظت و نگهداری از لایه ضدرطوبت سازه است. در دوره مورد استفاده از روفگاردن باید تستهای نشت آب صورت پذیرد و در صورت مشاهده نشتی در هر لایه به سرعت اصلاح گردد تا از گسترش رطوبت و انتقال آن به بخشهای دیگر سازه جلوگیری شود. قسمت آخر در بخش نگهداری روفگاردن، نگهداری از پوشش گیاهی است.
لایه زهکش باید به صورت مرتب مورد ارزیابی قرار گیرد تا جمع شدن آب باعث پوسیدگی ریشه گیاه نشود. بهتر است سیستم آبیاری هوشمند نصب شود تا این سیستم نظارت کامل بر روی رطوبت هوا و خاک گیاه داشته باشد و به تامین میزان مناسب آب در رشد گیاه و دوام آن کمک کند. همچنین باید با توجه به نوع گیاه، میزان نور مورد نیاز آن تامین و در فصول کم نور سال(زمستان) به وسیله نور مصنوعی این کمبود جبران گردد. کیفیت خاک نیز یکی از مهمترین پارامترهای نگهداری روفگاردن است که باید به صورت دورهای و منظم کنترل شود تا میزان مواد مغذی خاک سنجیده و نیازهای گیاه به وسیله کوددهی جبران گردد.
در ساختمانهای بلند مرتبه یا مناطقی که مستعد وزش باد شدید است گیاهان به وسیله پوشش مناسب از وزش مستقیم باد محافظت گردد. همچنین اصلاح شاخههای زائد (هرس) گیاه مجب ماندگاری و رشد گیاه میشود و نباید به این مسئله بیتوجه بود. آخرین نکته در زمینه نگهداری گیاهان نیز جلوگیری از نفوذ ریشه به تاسیسات و زیرساختهایی مانند لولههای زهکشی، کفشورها و.. است که با کنترل مداوم این تجهیزات و حذف ریشههای مزاحم میتوان به سلامت و ماندگاری روفگاردن کمک فراوانی کرد.
نوع و تفاوت شیببندیها در اجرای انواع روفگاردن
بعد از محاسبه میزان بار وارده بر ساختمان، شیببندی مهندسی و درست از اهمیت ویژهای برخوردار است. شیببندی مکمل لایه ضد رطوبتی است و باعث تخلیه آب مازاد حاصل از آبیاری و باران به سمت کفشورها میشود. جمع شدن آب مازاد میتواند خسارات سنگینی به سازه و زیر ساختهای روفگاردن وارد کند.
براساس نوع روفگاردن( گسترده، فشرده و…) نوع شیببندی و کفشورها تغییر میکند، به طور مثال در روفگاردن باغچهای ( نوعی روفگاردن فشرده) باید برای هر باغچه حداقل یه کفشور نصب و شیب مورد نیاز هر کفشور تأمین شود ولی در روفگاردنهای که به صورت چمنی (نوعی روفگاردن گسترده) اجرا میشود میتوان چند کفشور در نقاط مختلف طراحی و با یک شیب آب مازاد را به آنها هدایت نمود. در نقشه مربوط به شیببندی معمولا تعداد کفشورهای مورد نیاز بر اساس میزان خروجی آب زهکشها طراحی میشود. این امر نیز به جغرافیای محیطی ساختمان مرتبط است، به طور مثال خروجی آب زهکشها در شهرهای شمالی بسیار متفاوت با شهرهای جنوبی کشور خواهد بود.
مراحل طراحی و اجرای روف گاردن
از آنجا که اجرای روف گاردن و باغبانی نیاز به بسترسازی و شرایط ویژهای دارد، لازم است که قبل از هر اقدامی شرایط ساختمان و قابلیت آن توسط متخصصان موردبررسی قرار گیرد. مطابق استانداردهای موجود باید چند فاکتور مهم در خصوص طراحی و اجرای روف گاردن در نظر گرفته شود.
رعایت قوانین و مقررات
طراحی و اجرای روف گاردن نیاز به ایجاد تغییرات و بسترسازی پشتبام دارد؛ از این رو لازم است که مالک ساختمان رضایت کامل در این زمینه داشته باشد. این مورد در خصوص املاک استیجاری و مشاع اهمیت ویژهای دارد. بنابراین اگر ساختمانی بهصورت مشاعی است، باید تمامی شرکاء رضایت خود را مبنی بر احداث و اجرای روف گاردن اعلام نمایند؛ زیرا پشتبام جزء مشاعات ساختمان محسوب میشود و تمامی شرکاء نسبت به آن حق مالکیت دارند.
بررسی شرایط سازه و قابلیت طراحی و اجرای روف گاردن در آن
اولین اقدام عملی که متخصصان طراحی و ساخت روف گاردن باید انجام دهند، بررسی شرایط سازه از جهت تابآوری ساختمان برای تحمل بار اضافی روی پی ساختمان است. در واقع طراحی و اجرای روف گاردن، بار اضافی بر روی ساختمان خواهد گذاشت و نیاز است که تمامی جوانب در این مورد سنجیده شود تا بعد از صرف هزینه، مشکلی برای ساختمان ایجاد نگردد. البته برای پیشگیری از مواردی که در این زمینه ممکن است برای ساختمان، مشکلساز شود، تدابیر خاصی وجود دارد.
متخصصان طراحی و اجرای روف گاردن یزد سرویس همواره تلاش میکنند با توجه به موقعیت سازه و میزان قدرت پایه و ستونهای آن، طراحی مناسبی داشته باشند تا کمترین بار بر ساختمان تحمیل شود. زیرا مصالح بهکاررفته و میزان وسعتی که برای روف گاردن در نظر گرفته میشود، همگی در وزن آن تأثیر خواهند داشت. متخصصان یزد سرویس با استفاده از قابها و گلدانهای پلاستیکی و فایبرگلاس و همچنین بهکار بردن فومهای مخصوص بهجای سنگفرش، سعی میکنند که از میزان وزن تحمیلی به ساختمان کم کنند. همچنین استفاده از خاک سبک گلدان بهجای خاک باغچه و تودههای استایروفوم برای زهکشی، یکی دیگر از اقداماتی است که متخصصان یزد سرویس انجام میدهند.
مقاومسازی روف گاردن و نصب بادگیر
تعبیه نرده و بادگیرهای مشبک و بادشکن، برای متوقف کردن جریانهای شدید باد بسیار ضروری است. اگر روف گاردن در شرایط آبوهوایی ساخته میشود که وزش بادهای نسبتا شدید جزء شرایط اقلیمی آن منطقه است، باید برای مقاومسازی آن حتما از بادشکن استفاده شود. درغیراینصورت در اثر وزش و جریان باد گیاهان آسیب خواهند دید و تمامی بسترسازیها نیز دچار مشکل خواهند شد.
ایجاد سیستم آبرسانی مناسب و کارآمد
روف گاردن یا باغبام متشکل از گیاهان و درختچههایی است که نیاز به آبیاری مکرر و مراقبت از گل و گیاه دارند. بنابراین نمیتوان با آبپاش آنها را آبیاری کرد، مگر آنکه روف گاردن در سطح بسیار کوچکی ساخته شده باشد که صرفا دارای چندین گلدان و محوطه سبز بسیار کوچک باشد. اما درهر صورت برای اینکه کار بهصورت حرفهای و با رعایت تمامی استانداردها انجام شود، باید یک سیستم ذخیره آب یا سیستم آبیاری خودکار برای روف گاردن تعبیه شود.
عایقسازی پشتبام و ایجاد لایه زهکش
مهمترین اصلی که در خصوص کاشت گیاهان در فضای روف گاردن در بستر پشتبام باید اجرا شود، عایقکاری و فراهم کردن لایه زهکشی مناسب است تا از نشت آب به داخل کف پشتبام جلوگیری کند. زهکش روف گاردن از چند لایه تشکیل میشود تا محافظت لازم را داشته باشد:
- فیلتر صافی: این لایه موجب از بین بردن رطوبت زیاد اطراف ریشه گیاهان میشود و آنها را از خطر پوسیدگی و گندیدگی حفظ میکند. معمولا این فیلتر از چند لایه تشکیل میشود و اجزاء تشکیلدهنده آن بافت پارچهای و شن و ماسه است.
- فیلتر ریشه: لایه یا فیلتر ریشه یک عایقکاری بسیار ضروری است که مانع از نفوذ ریشهها به داخل کف پشتبام یا در واقع سقف طبقه زیرین میشود.
- فیلتر محافظ: مهمترین فیلتری که از نشت آب ونفوذ آن به داخل سازه، جلوگیری میکند، فیلتر محافظ است. متریالی که برای ایجاد فیلتر محافظ استفاده میشود شامل صفحه بسیار باریک از بتن سبک، ورقههای مسی یا پلاستیکی و یا ترکیبی از تمامی این موارد است.
انتخاب گیاهان مقاوم و مناسب با شرایط اقلیمی منطقه
یکی از نکات مهم سرسبزی و باطراوت نگهداشتن روف گاردن، انتخاب گیاهان مناسب با شرایط جوی منطقه است. درغیراینصورت ممکن است که گیاهان خشک و پژمرده شوند و عملا وجود روف گاردن بدون گیاهان سرسبز و زیبا، دیگر معنایی نخواهد داشت.